fbpx

Speech op bruiloft? Zo schrijf je een goede tekst!

De perfecte speech bestaat niet, maar door simpele trucjes toe te passen kom je een heel eind op een bruiloft. Als trouwvideograaf heb ik heel wat speeches gefilmd waardoor ik zeker weet dat de volgende ingrediënten áltijd werken. Vijf tips!

1. Bedenk wat je boodschap is

Speeches die indruk maken hebben een duidelijke boodschap. Het kan een bedankje zijn (“Bedankt dat jullie er voor me waren toen ik in de problemen zat”) of iets dat nooit is uitgesproken (“Ik ben trots op jullie”). Een specifieke boodschap is sterker dan een algemene boodschap, zoals een specifiek compliment leuker is om te krijgen dan een algemeen compliment (“Wat kun jij mooi tekenen” is leuker om te horen dan “lekker bezig”)

Bonustip (met dank aan Trouwambtenaar Noor) denk goed na over de eerste zin. Als die verrassend of grappig is, grijp je gelijk de aandacht.

2. Vertel verhalend

Verhalen doen het altijd goed. Je kent vast grappige of ontroerende anekdotes over het bruidspaar, het liefst situaties waar je zelf ook bij was. Dit wordt de basis van je speech. Je kunt altijd uitweiden, maar als je één specifieke gebeurtenis kiest, hou je het overzichtelijk en voorkom je dat je de fout begaat die ik hieronder beschrijf…

3. Hou het kort en simpel

Niemand houdt van te lange speeches: tussen de 3 en 5 minuten is een prima lengte. Zorg er ook voor dat er geen herhaling in je verhaal zit (dat is saai).

Een goede speech maakt emoties los, zoals hier!

Foto: Nadine Mulder

4. Kies een geschikt moment

Overleg van tevoren met de ceremoniemeester of weddingplanner wanneer je het best kan speechen. Als je tóch graag spontaan je moment wil pakken, heb ik een tip: doe het niet vlak voor het eten. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand een voordracht van tien minuten hield vlák voor de eerste gang werd opgediend. Iedereen was met de gedachten bij het eten.

5. Sluit positief af

De laatste zin van je speech is misschien wel de belangrijkste. Die zin bepaalt welk gevoel blijft hangen. Ongeacht de boodschap van je verhaal, is het bijna altijd aan te raden om met een positieve noot te eindigen: uiteindelijk vier je de liefde op een bruiloft!

Lees ook: Wel of geen trouwvideograaf? Niet doen als je hierna nog twijfelt!

Volg me ook op Instagram!

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email